Monday, May 14, 2007

MACEDONIA ΞΑΚΟΥΣΤΗ!


Την ώρα που η Μαρία Μπακοδήμου πρόφερε τη φοβερή ευχή της ¨Καλή επιτυχία Μακεδονία¨ πρέπει να παραδεχτω ότι ένιωσα ένα κύμα ενθουσιασμού να με κυριεύει.Επιτέλους, σκέφτηκα, κάτι να ταράξει τα νερά αυτης της βαρετής βραδιάς!
Γαιτί δεν είχα καμια αμφιβολία για τη συνέχεια. Τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, sms για άμεση διόρθωση, αναφορές την επομένη στις εκπομπές της τηλεόρaσης κλπ. Χθες το εθνικόφρον ¨ΘΕΜΑ¨ έκρινε ότι η κα Μπακοδήμου δεν είναι κατάλληλη για μετάδοση τέτοιας σημασίας εκδηλώσεων!!
Το θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας και η στάση μας σε αυτό είναι νομίζω ….περιβόλι! Ελάτε να δούμε το θέμα με λίγη ψυχραιμία. Αρνούμαστε μετά βδελυγμίας την ονομασία Μακεδονια και δεχόμαστε να τους αποκαλούμε Σκοπια ή FYROM. Το ¨Σκοπια¨ δε σηκώνει σοβαρή συζήτηση – φαντάζεστε να ονόμαζαν ολοκληρη τη χώρα μας οι Ιταλοί π.χ. Άθήνα¨; Το FYROM πάλι είναι αποκαλυπτικό της σχιζοφρένειας στην υπόθεση. Former Yugoslavic Republic of MACEDONIA. ! Κατ αρχας, σε τι αναφέρεται το former; Είναι πρωην Δημοκρατία; Μπα, δεν ξέρουμε κάτι τέτοιο. Είναι μια δημοκρατική χώρα με εκλογές, κοινοβούλιο κλπ που περιμένει τη σειρά της να ενταχθει στην Ευρωπαική Ενωση. Αν εννοούμε ότι είναι πρωην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, συμφωνούμε απόλυτα. Το ίδιο και η Σερβία , η Κροατία κλπ. Αυτές γιατι δεν τις αποκαλούμε π.χ. FYRSERBIA ή FYRCROATIA; Αρα, κάτι α΄λο θα είναι. Μήπως πρωην Μακεδονία; Τι μπορει να είναι πάλι τούτο; Πώς ηταν Μακεδονία τόσα χρονια ως ομοσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας (αναγνωρισμένο από την Ελλάδα!) και τώρα δεν είναι πια; Τι μπορεί να συνέβη; Επαψε να ανήκει γεωγραφικά στη Μακεδονία; Μα δεν μαθαίναμε στο σχολειο ότι η Μακεδονία είναι η περιοχή που εκτεινεται από το Αιγαιο μέχρι τη χεσόνησο του Αιμου; Δεν ξέραμε ότι μεχρι και τη δεκαετία του 80 τη Μακεδονία μοιράζονταν η Ελλάδα , η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία; Ξέρουμε ότι κατά περιόδους άλλάζει΄η Ιστορία – τώρα αλλάζει και η Γεωγραφία;
Σοβαρά τώρα… Εχουμε γινει γραφικοι. FYRMACEDONIA διάβαζε η κακομοιρα η Μπακοδήμου (κι εμεις μαζί της). Macedonia (σκετη) την ανεβαζαν οι εκπρόσωποι των χωρών που ψήφιζαν, Macedoine την κατέβαζαν… Μονο εμεις, εκει! Σκοπια, FYROM κλπ. Ο (αποψε ένας ναυτης το κορμι μου αμελει) Παπαθεμελής πρότεινε να την ονομάσουμε Δαρδανία! Ωραία ιδέα! Μόνο που είναι δικο τους δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστουν – μικρή σημασία έχουν οι απόψεις του κ. Παπαθεμελή επι του θέματος!
Είμαστε λοιπον παρανοικοί; Όχι ακριβώς ! Πράγματι υπάρχει ένα εθνικιστικο κίνημα που προσπαθεί να δώσει ταυτότητα μακεδονικού έθνους στους κατοίκους της χώρας (με τα γνωστά περι απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ). Δεν είμαι ιστορικός- αλλά παο τα λίγα που έχω διαβάσει δεν φαίνεται να στέκουν αυτά. Όμως η απόλυτη άρνησή μας να επιτρέψουμε τη χρήση της λέξης Μακεδονία σε μια χώρα που γεωγραφικά είναι στη Μακεδονία ήταν ανόητη και καταδικασμένη σε αποτυχία. Ας την έλεγαν Ανω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία ή ο,τι άλλο… Υπήρχαν προτάσεις που όλες τις απορρίψαμε. Μπήκαν μπροστά οι Παπαθεμελήδες, η Εκκλησία και οι Ψωμιάδηδες και τώρα τρέχουμε και δε φτάνουμε. Οποιος ταξιδευει στο εξωτερικο ή διαβάζει καμια ξένη εφημερίδα έχει καταλάβει ότι το ονομα ΜΑCΕDΟΝΙΑ το έχει κατοχυρώσει η διπλανή χώρα. Και απ’ο,τι φαίνεται δύσκολα συζητάει πια συμβιβασμό με επιθετικο προσδιορισμό. Μάλλον χάνουμε άλλη μια ένδοξη μάχη – γιατί πάλι αφήσαμε τους ανόητους να καθορίσουν την πολιτική μας . Η Μπακοδήμου μας μάρανε λοιπον….

No comments: