Wednesday, May 30, 2007

To νησι, η πόλη, το ADSL και οι εφημερίδες


Ελειψα για μια εβδομάδα απο την Αθήνα. Ξεκίνησα για τους Παξους (υπάρχει εκει ένα οικογενειακό εξοχικο σπίτι που το χαίρομαι πολύ περισσότερο ¨εκτος σαιζον¨!). Στο δρόμο αποφασίσαμε να πάμε πρώτα στα Γιάννενα και να περάσουμε ενα βράδυ εκει. Μου αρέσει αυτη η πόλη. Η λίμνη ήταν υπέροχη μετά την βροχή . Κάναμε βόλτα στην προκυμαία, μπήκαμε και στο κάστρο. Παντού νέοι άνθρωποι (φοιτητές και φαντάροι). Αν σκεφτει κανεις ότι τα Ζαγοροχώρια είναι δίπλα και τώρα με την Εγνατία έχει έρθει κοντά και η θάλασσα , καταλαβαίνεις ότι τα Γιάννενα γίνονται πραγματικά πολύ ενδιαφέρων προορισμός ! Μια και είπα Εγνατία...Τι απάτη αυτές οι πινακίδες του ΥΠΕΧΩΔΕ! Το έργο σέρνεται τα τελευταία χρόνια κι αυτοι όλο εγκαίνια και πινακίδες ....Μπήκαμε κι εμεις στην περίφημη Εγνατία για να πάμε στην Ηγουμενίτσα και μετά από 20 χλμ πραγματικού αυτοκινητόδρομου ξαναβγήκαμε στον παλιο επαρχιακο δρόμο. Η Εγνατία μας υποδέχθηκε πάλι για το τελευταιο κομμάτι της διαδρομής. Ας την τελειώσουν πρώτα και μετά ας κάνουν όσα εγκαίνια θέλουν...
Οι Παξοι ήταν υπέροχοι αυτην την εποχή (σας έχω και τη σχετική φωτογραφία). Η θάλασσα ΄σε ανεκτη θερμοκρασία - κάναμε μπάνιο κάθε μέρα. Εβρεχε μια δυνατή μπόρα κάθε απόγευμα και όλο το υπόλοιπο διάστημα είχε ζεστο καιρο. Λίγοι άγγλοι τουρίστες έδιναν το προμήνυμα της επέλασης του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το νησί έχει ζωντανέψει πολύ απο τότε που οι ξένοι άρχισαν να αγοράζουν σπίτια. Αυτο τους κάνει να έρχονται πιο συχνά - και εκτός του διμήνου της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Ετσι υπάρχει μια σχετική κινηση ακομη και το χειμώνα, με αποτέλεσμα να συντηρούνται εστιατόρια, σουπερ μαρκετ κλπ. Καμια σχέση με το αγνο (αλλά τόσο καταθλιπτικο )παρελθον! Την Τετάρτη πήγα να πάρω εφημερίδα και έμαθα ότι λογω διαφωνιών με το πρακτορείο της Κέρκυρας η κοπέλα που έφερνε τυπο στο νησι σταμάτησε! Δεν υπηρχαν εφημερίδες λοιπον! Στην αρχή το πήρα ρομαντικά. Έυκαιρία να αφοσιωθώ στο βιβλίο μου¨σκέφτηκα. Αλλά το μικρόβιο με έστειλε στις σελιδες των ΝΕΩΝ στο ιντερνετ - ελα όμως που η σύνδεση έπεφτε ανά δύο λεπτά! Την επομένη επισκέφτηκα ενα ιντερνετ-καφέ. Με ενθουσιασμο ανακάλυψα ότι ειχαν adsl! ¨Πριν απο εικοσι μέρες μας το έβαλαν¨μου είπε η φίλη μου η Ειρήνη που ειναι λογιστρια στο νησι και θα διευκολυνθει τώρα πολύ στη δουλειά της.. ¨Μπράβο! τουλάχιστον κάποιος σκέφτεται τον τουρισμό αλλά και τις δικές σας ανάγκες ¨της απάντησα. ¨Μπα, χάρη στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ το έβαλαν! Ξέρεις τι τζιροι ειναι αυτοι; ¨. Τι να πω εγώ; Αν είναι να εκσυγχρονιστούμε, ας γίνει και λίγο με νοιάζει αν αυτο ειναι παράπλευρη ωφέλεια που προκύπτει απο τις ανάγκες για τζόγο!! Διάβασα τις εφημερίδες μου, αλλα τι τα θέλετε... Το ιντερνετ καλύπτει τη χρηστική πλευρά - μαθαινεις τα νέα. Αλλά την απολαυση του να έχεις την εφημερίδα δίπλα στον καφέ σου, να μυριζεις το χαρτί, να την αφήνεις στα γοανατα σου και να ρεμβάζεις... ε, δεν στη δίνει! Δηλώνω φανατικος οπαδος του χαρτιου - και θέλω την εφημερίδα και τα περιοδικά μου στην παραλία!

To μετρό της ζωής μας


Για τους αθηναίους της δικής μου γενιάς, που μεγαλώσανε ακούγοντας ανέκδοτα απο τους γονεις τους για την ¨τρύπα του μετρο¨ (κάποιος υπουργός του Καραμανλη του Α είχε ανοιξει την τρύπα για να εξαγγειλει ότι ξεκινά το έργο - που δεν άρχιζε όμως ποτέ!), η λειτουργία και η ανάπτυξη του δικτύου του μετρο είναι μια απο τις λίγες ευτυχεις στιγμές στη ζωή της πόλης μας!
Χάρη σε έναν φίλο που δούλευε στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ είχα κατέβει στις στοές της Κλαυθμώνος την εποχή που το έργο κατασκευαζόταν - και βέβαια πήγα βόλτα πρωί πρωί την πρώτη μέρα της λειτουργίας της γραμμής Σύνταγμα-Εθνική Αμυνα.
Χρησιμοποιώ το μετρο πολύ συχνά για τις μετακινήσεις μου και τα τρενα που έρχονται στο σταθμό φέρνουν μαζί τους πάντα έναν αγαπημένο ήχο!
Καταλάβατε ότι είμαι εραστής του μετρο. Μπορώ τώρα να γκρινιάξω ελεύθερα;
Πήγα χθες στο Γκάζι. Και σε αντίθεση με αυτά που είχα διαβάσει και ακούσει για τους νέους σταθμούς, ένιωσα απογοήτευση. Ενα τέτοιο έργο δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από τον χώρο που το περιβάλλει. Υποτίθεται ότι το μετρο σε φέρνει στην μποεμ καινούρια γειτονιά της Αθήνας. Αυτός ο φαραωνικός σταθμός με τους γρανίτες παντού και τους τεράστιους χώρους (πραγματική σπατάλη!) αισθάνεσαι ότι θα σε οδηγήσει τουλάχιστον στην παρισινή Ντεφανς με τα τεράστια υπερμοντέρνα κτίρια και τα μεγάλα πάρκα! Καταλαβαίνω ότι πρεπει να υπάρχει ένα ενιαίο ύφος σε όλους τους σταθμούς ( ας πούμε το στυλ του αθηναικού μετρο)αλλά δε μπορούσε να βρεθει ένας αρχιτέκτονας να προσαρμόσει τα σχέδια ώστε ο χώρος να ταιριάζει με το σημερινό Γκάζι; Ενας φίλος πρότεινε να τον κάνανε ροζ τον σταθμο (λόγω gay χωριου!)- εγώ λέω απλώς ότι θα μπορούσε να είναι ένας σταθμός πιο ζεστός και μοντέρνος. Και αμαν πια αυτη η άρνηση να βάλουν διαφημίσεις! Ανεβαινεις τις ατελείωτες σκάλες με τα λευκά πανελ διπλα σου. Γιατί να μην βλέπεις λίγο χρώμα απο αφίσες; Ας είναι αφίσες θεατρικών παραστάσεων, ταινιών, εκθέσεων! Αλλά όχι αυτη η νεκρική ασπρίλα!
Ναι, χαιρόμαστε που το μετρο προχωράει (νάναι καλά ο Σημίτης που με την επιμονή του το έβαλε μπροστά και το υλοποίησε..)Αλλά φτάνουν οι μεγαλομανίες και η έλλειψη φαντασίας. Για να το αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο θελουμε οι χώροι του να πιάσουν το σφυγμό της πόλης και της αληθινής ζωής της! Η διοίκησή του μοιάζει μερικές φορές να το αντιμετωπίζει σαν μουσείο. Φαντάζομαι κάποιοια μεγαλοστελέχη να κυκλοφορούν στους χώρους του για επιθεώρηση με χειρουργικά γάντια! Κάνει ζέστη στην Αθήνα ξέρετε.. Δεν πειράζει αν περπατώντας ιδρώνουμε λίγο!!

Monday, May 14, 2007

MACEDONIA ΞΑΚΟΥΣΤΗ!


Την ώρα που η Μαρία Μπακοδήμου πρόφερε τη φοβερή ευχή της ¨Καλή επιτυχία Μακεδονία¨ πρέπει να παραδεχτω ότι ένιωσα ένα κύμα ενθουσιασμού να με κυριεύει.Επιτέλους, σκέφτηκα, κάτι να ταράξει τα νερά αυτης της βαρετής βραδιάς!
Γαιτί δεν είχα καμια αμφιβολία για τη συνέχεια. Τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, sms για άμεση διόρθωση, αναφορές την επομένη στις εκπομπές της τηλεόρaσης κλπ. Χθες το εθνικόφρον ¨ΘΕΜΑ¨ έκρινε ότι η κα Μπακοδήμου δεν είναι κατάλληλη για μετάδοση τέτοιας σημασίας εκδηλώσεων!!
Το θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας και η στάση μας σε αυτό είναι νομίζω ….περιβόλι! Ελάτε να δούμε το θέμα με λίγη ψυχραιμία. Αρνούμαστε μετά βδελυγμίας την ονομασία Μακεδονια και δεχόμαστε να τους αποκαλούμε Σκοπια ή FYROM. Το ¨Σκοπια¨ δε σηκώνει σοβαρή συζήτηση – φαντάζεστε να ονόμαζαν ολοκληρη τη χώρα μας οι Ιταλοί π.χ. Άθήνα¨; Το FYROM πάλι είναι αποκαλυπτικό της σχιζοφρένειας στην υπόθεση. Former Yugoslavic Republic of MACEDONIA. ! Κατ αρχας, σε τι αναφέρεται το former; Είναι πρωην Δημοκρατία; Μπα, δεν ξέρουμε κάτι τέτοιο. Είναι μια δημοκρατική χώρα με εκλογές, κοινοβούλιο κλπ που περιμένει τη σειρά της να ενταχθει στην Ευρωπαική Ενωση. Αν εννοούμε ότι είναι πρωην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, συμφωνούμε απόλυτα. Το ίδιο και η Σερβία , η Κροατία κλπ. Αυτές γιατι δεν τις αποκαλούμε π.χ. FYRSERBIA ή FYRCROATIA; Αρα, κάτι α΄λο θα είναι. Μήπως πρωην Μακεδονία; Τι μπορει να είναι πάλι τούτο; Πώς ηταν Μακεδονία τόσα χρονια ως ομοσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας (αναγνωρισμένο από την Ελλάδα!) και τώρα δεν είναι πια; Τι μπορεί να συνέβη; Επαψε να ανήκει γεωγραφικά στη Μακεδονία; Μα δεν μαθαίναμε στο σχολειο ότι η Μακεδονία είναι η περιοχή που εκτεινεται από το Αιγαιο μέχρι τη χεσόνησο του Αιμου; Δεν ξέραμε ότι μεχρι και τη δεκαετία του 80 τη Μακεδονία μοιράζονταν η Ελλάδα , η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία; Ξέρουμε ότι κατά περιόδους άλλάζει΄η Ιστορία – τώρα αλλάζει και η Γεωγραφία;
Σοβαρά τώρα… Εχουμε γινει γραφικοι. FYRMACEDONIA διάβαζε η κακομοιρα η Μπακοδήμου (κι εμεις μαζί της). Macedonia (σκετη) την ανεβαζαν οι εκπρόσωποι των χωρών που ψήφιζαν, Macedoine την κατέβαζαν… Μονο εμεις, εκει! Σκοπια, FYROM κλπ. Ο (αποψε ένας ναυτης το κορμι μου αμελει) Παπαθεμελής πρότεινε να την ονομάσουμε Δαρδανία! Ωραία ιδέα! Μόνο που είναι δικο τους δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστουν – μικρή σημασία έχουν οι απόψεις του κ. Παπαθεμελή επι του θέματος!
Είμαστε λοιπον παρανοικοί; Όχι ακριβώς ! Πράγματι υπάρχει ένα εθνικιστικο κίνημα που προσπαθεί να δώσει ταυτότητα μακεδονικού έθνους στους κατοίκους της χώρας (με τα γνωστά περι απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ). Δεν είμαι ιστορικός- αλλά παο τα λίγα που έχω διαβάσει δεν φαίνεται να στέκουν αυτά. Όμως η απόλυτη άρνησή μας να επιτρέψουμε τη χρήση της λέξης Μακεδονία σε μια χώρα που γεωγραφικά είναι στη Μακεδονία ήταν ανόητη και καταδικασμένη σε αποτυχία. Ας την έλεγαν Ανω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία ή ο,τι άλλο… Υπήρχαν προτάσεις που όλες τις απορρίψαμε. Μπήκαν μπροστά οι Παπαθεμελήδες, η Εκκλησία και οι Ψωμιάδηδες και τώρα τρέχουμε και δε φτάνουμε. Οποιος ταξιδευει στο εξωτερικο ή διαβάζει καμια ξένη εφημερίδα έχει καταλάβει ότι το ονομα ΜΑCΕDΟΝΙΑ το έχει κατοχυρώσει η διπλανή χώρα. Και απ’ο,τι φαίνεται δύσκολα συζητάει πια συμβιβασμό με επιθετικο προσδιορισμό. Μάλλον χάνουμε άλλη μια ένδοξη μάχη – γιατί πάλι αφήσαμε τους ανόητους να καθορίσουν την πολιτική μας . Η Μπακοδήμου μας μάρανε λοιπον….

Friday, May 11, 2007

A LA MANIERE DE....

Το κείμενο που ακολουθει ως προς τα γεγονότα ειναι απολύτως αληθινό. Ως προς το ύφος, ειναι μια άσκηση μιμησης των κειμένων που ηταν στη μοδα τη δεκαετια του 80 στα (νεογέννητα τοτε) lifestyle περιοδικά. Αρθρογράφοι γέμιζαν τη στήλη τους με εμπειρίες της πεζης καθημερινότητας τους - και φαίνεται ότι αυτο ενδιέφερε κάποιους! Αβυσσος η ψυχή του αναγνώστη!
Σημερα δεν πήγα στο γραφείο. Τους είχα ενημερώσει απο χθες ότι για την ψυχική υγεια τη δική μου και των συνεργατών μου, το καλύτερο ηταν να πάρω μια μέρα off. Ξύπνησα νωρις ωστόσο - ένα μολις τέταρτο μετά τις 8 (που είναι η συνηθισμένη έγερση τις καθημερινές !). Είχε δροσιά, οπότε ήπια καφέ στη βεράντα. Εφυγα για το Leroy Merlin . Δεν το είχα επισκεφθει μέχρι σήμερα. Καμια σχέση απο πλευράς κινησης με το ΙΚΕΑ. Πάρκαρα ευκολα , περπάτησα άνετα στους διαδρόμους του, δε συνάντησα γνωστούς και βρήκα ευκολα αυτο που έψαχνα. Πήρα ένα ωραιοτατο ινδονησιακο τικ τραπέζι για τη βεράντα σε τιμή που δεν θα σας αποκαλύψω - σκέφτομαι να σας καλέσω γισ ούζα καμια μέρα, οπότε ας φαντάζεστε ότι ειναι πολύ ακριβότερο απ οσο το πλήρωσα! Το προσωπικο στο κατάστημα έχει περάσει απο καλή εκπαιδευση και ειναι όλοι πολύ εξυπηρετικοί. Επίσης πρώτη φορά ειδα σε ελληνικο μαγαζί τόσους μαύρους εργαζ'ομενους(απο τη Γαλλία τους εισήγαγαν?) Μια και ημουν στην Αττική οδό, έστριψα για Βάρη. Μια βουτιά στη Βουλιαγμένη σίγουρα θα μου έφτιαχνε τη διάθεση. Οι μυημένοι αναγνώστες μου θα υποθέσουν ότι πήγα στα λιμανάκια . Και όμως... Προτίμησα τα ρηχά και πιο ζεστά νερά του Αστέρα! Οπως το υπολόγιζα, είχε πολύ λίγο κόσμο - καμια σχέση με τα κολασμένα σαββατοκύριακα. Δίπολα μου ηταν ξαπλωμένες στις ξαπλώστρες δυο μάλλον σεξυ νεαρές- σε ελάχιστη απόσταση έπαιζαν τα παιδάκια τους. Οποιος ενδιαφέρεται ας το έχει υπ όψιν του. Τις καθημερινές νέες ωραίες μαμάδες χωρις τους συζύγους δείχνουν διαθέσιμες (οσο το επιτρέπει η επίβλεψη των παιδιων) τουλάχιστον για φλερτ. Το μπανιο ήταν αναζωογονητικο. Είχα μαζί μου το The world is flat του Friedman (το συνιστώ στον φιλο gremlin για την πολιτική του διαπαιδαγώγηση). Δεν ειναι μυθιστόρημα, αλλά διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα! Εχετε ποτέ σκεφτει ότι μπορει να παιρνετε τηλέφωνο για κράτηση τραπεζιου σε εστιατόριο στο Μανχάταν και στην άλλη άκρη της γραμμής να σας μιλάει Ινδος υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου στο Δελχι που έχει μπροστά του απεικονιση του εστιατορίου και κάνει τη δουλειά μια χαρά και πολύ φτηνά? ΄Γιατί να απασχολει τον ακριβοπληρωμένο υπαλληλό του σε τέτοια καθηκοντα ο αμερικανος εστιάτορας? Τα ινδικά call centers προσφέρουν τέτοιου ειδους υπηρεσίας σε εξαιρετικές τιμές!
Γυρνωντας απο την Κατεχάκη έκανα παράκαμψη - επρεπε να πάω στην κηδεια του μακρινου συγγενη μου Κ. με τον οποίο κάναμε παρέα μικροί. Πέθανε χθες το πρωι πριν γίνει σαράντα απο ανακοπή καρδιάς. "Εκανε και γυμναστική" άκουσα να ψιθυρίζουν καποιοι συγγενεις που τον έβλεπαν προφανώς πιο συχνά απο μένα. Περίεργο - την ωρα που περπατούσα στην παραλία πρωτύτερα είδα δυο αγόρια που παίζανε με αυτα τα πλαστικά πλοια σε έντονα χρώματα (γαλάζια και πορτοκαλί) - μου θύμισαν τα παιγνιδια που είχαμε κι εμεις με τον Κ. και τα φέρναμε μαζί στην παραλία της Βουλιαγμένης όταν πηγαιναμε μικροι για μπανιο.
Επέστρεψα στο σπίτι, έκανα κρύο ντους ντους και έβαλα tan intensifier. Διαπίστωσα πέρυσι ότι βοηθάει πράγματι να κρατήσει λιγο παραπανω το μαύρισμα.Εχω να πάω στον γάμο του συμμαθητή μου του Δ. το βράδυ. Αποκλειεται να πάω στην εκκλησία (άλλωστε θα έπρεπε να ειμαι ηδη εκει). Με πιάνει θλίψη στους γάμους. Θα είναι όμως όλοι οι συμμαθητές και θα εμφανιστώ τουλάχιστον στη δεξίωση. Το πρόβλημα είναι ότι . επειδή ο Δ. είναι διευθυντης μεγάλης εταιρίας (αντιλαμβάνεστε το ύφος της βραδιάς) πρέπει να πάω κατάλληλα ντυμένος. Γραβάτα δεν θα φορέσω, αλλά ένα σκούρο κοστούμι θα το ρίξω πάνω μου. Και μετά εγώ θέλω να πάω σε κωλάδικο . Μου συμβαίνει παντα μετά τους γάμους. Για να εξιλεωθώ απο την γερή δόση αστικής συμβατικοτητας, χρειάζομαι βόλτα σε σκοτεινά μαγαζιά της περιοχής που περικλειεται από τις οδους Λιοσίων, Φυλής και Αριστοτέλους (αν γνωριζετε...). Οπότε λέω να έχω καβάντζα στο αυτοκινητο το τρύπιο τζιν μου. Εκτος αν πάω ντυμένος έτσι - ένας φλώρος στην αγρια Ανατολή! Θα αφήσω την σαμπάνια να αποφασίσει....

Wednesday, May 9, 2007

BOAT PEOPLE



Η αγαπημένη LIBERATION τα ειπε όλα σήμερα το πρωί, δημοσιευοντας τη φωτογραφία του Προέδρου απο το σκάφος των διακοπών του με τίτλο THE BOAT PEOPLΕ! Ο τύπος με το που εξελέγη, πήγε διακοπές ...χορηγούμενες απο μεγαλοεπιχειρηματία!

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχεια... Η LIBE ελεγχεται πλέον απο τον φίλο του Προέδρου βαρώνο de Rotchild ! Είναι φανερό ότι οι συντάκτες και ο διευθυντής της δοκιμάζουν τις αντοχές του χρηματοδότη τους.

Ας περιμένουμε..

GENERATIONS WAR


Αν στις γαλλικές εκλογές ψήφιζαν οι πολίτες ηλικίας 18-56 ετών Πρόεδρος σήμερα θα ήταν η Σεγκολέν! Οι ανω των 60 όμως έδωσαν στον Σαρκοζί ...ανω του 60% και έκριναν τη μάχη! Χμ.....Και τώρα τι κάνουμε εμεις οι νεώτεροι; Εχουμε συνειδητοποιήσει ότι ειμαστε μειοψηφία; Οτι ζυγίζουμε λιγότερο στη ζυγαριά που κρίνει τα πράγματα στην κοινωνία που τις αποφάσεις λαμβάνει η πλειοψηφία; Ποιος νομίζετε ότι βλέπει -και επικροτεί- τα δελτία των 8 στη χώρα μας; Και ποιος ξοδεύει ώρες (4 και 5 την ημέρα) μπροστά στην tv, διαμορφώνοντας τους πίνακες της AGB που με τη σειρά τους επηρεάζουν το είδος του προγράμματος που προσφέρεται;
Δε φαντάζομαι πολλοι απο εσας να ξεκινάτε τη μέρα σας με τις συμβουλές του Γιώργου Αυτιά ή με την σύνοψη της επικαιρότητας απο τον Γιώργο Παπαδάκη! Ομως κάποιοι άλλοι αυτην την ενημέρωση διαλέγουν και με αυτην διαμορφώνουν άποψη! Φοβούνται να βγουν απο το σπίτι γιατί εκει έξω κυκλοφορούν τοξικομανεις τσαντάκηδες και αλβανοί δολοφόνοι. Οι συντάξεις δε φτάνουν, αλλά κάτι καλοι άνθρωποι (ηθοποιοι , δημοσιογράφοι και άλλα οικεία στον τηλεθεατη πρόσωπα) θα στρατευτουν στην πολιτική και κάτι θα κάνουν για να τους βοηθήσουν. Εντάξει, αυτο δεν το πολυπιστεύουν, αλλά έσι κι αλλιώς η πειρα της ζωής τους δίδαξε πως όλοι ίδιοι είναι και τίποτα δεν μπορει αν γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλωστε, γιατί να αλλάξουν; Για να σβήσουν απο την ταυτότητά μας το θρήσκευμα ή για να δίνουν δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους;
Ξέρω ότι τώρα περιμένετε να ολοκληρώσω το παραλήρημά μου κατά των γερόντων (αν και μονο γέροι δεν ειναι οι σημερινοί 60αρηδες και 70άρηδες!). Κανονικά εδώ θα έπρεπε να πω ότι εκτος όλων των άλλων με το να ζουν τόσο, επιβαρύνουν το ασφαλιστικο σύστημα και εμεις πληρώνουμε όλο και περισσότερες εισφορές για να έχουν αυτοι σύνταξη! Θα μπορούσα να προτείνω να μην τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί! Πώς ο γέρος τα έβαλε με το karagiozaki μας (βλεπε σχετικο ποστ) επειδή κάπνιζε στη στάση; Να τους τη λέμε κι εμεις που περνάνε τη μέρα τους στα καφενεια και θελουν να τους πληρώνουμε κι απο πάνω!
Μου περνάει όμως απο το μυαλό μια άλλη σκέψη... Μήπως να τους αφιερώναμε λίγο χρόνο παρά πάνω; Γονεις ή παπούδες μας είναι1 (ανάλογα με την ηλικία του καθενός μας ) . Αν τους βλέπαμε πιο συχνά, αν κουβεντιάζαμε περισσότερο μαζί τους, αν τους βγάζαμε λίγο έξω να δουν μια παράσταση, μια ταινία.. Οχι απο ελεημοσύνη. Στα πλάισια ανταλλαγής εμπειριών! Συναισθηματικών και άλλων! Καταλαβαίνουν πολλά ξέρετε... Και καμια φορά μπορουν να έχουν εξαιρετικο χιούμορ. ¨Ζούμε πολλά χρονια πια... Και δεν σας αφήνουμε κι εσας να χαρείτε τα γηρατειά σας!¨όπως είπε κάποτε μια 85χρονη κοτσονάτη κυρία στον 60άρη γιο της!!

Monday, May 7, 2007

ΣΑΡΚΟΖΙΔΗΣ


Θριαμβολογει η ελληνική Δεξιά για τη νικη Σαρκοζί. Είναι λέει φίλος τους ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Αβραμόπουλος χτες στο MEGA τέτοια χαρά δε μπορούσε να την κρύψει με τίποτα! Ασε που δεν τολμούσε κανεις να κάνει κριτική- του απαντούσε ο Υπουργός μας με τέτοιο πάθος, που έλεγες ¨δε μπορει , αυτος θα διαμόρφωσε την πολιτική πλατφορμα του Προέδρου¨! Στη χώρα της αντιγραφής, βρήκαμε τώρα νέο πρότυπο! Οπως πολύ καλά ξέρετε, στην περιφερειακή Ελλάδα μας τίποτα δεν γίνεται πιο εύκολα αποδεκτό απο αυτο που έχει πετύχει κάπου στο εξωτερικο. Ρωτήστε τους διαφημιστές. Σπανίως τους ζητάει κανεις να σκεφτουν κάτι πρωτότυπο. Είτε ο πελάτης τους δειχνει μια ξένη διαφήμιση και τους λέει ¨κάτι τέτοιο θέλω!¨ ειτε οι ίδιοι ξημεροβραδιάζονται βλεποντας κασέτες και ξεφυλλίζοντας έντυπα με καταχωρίσεις μέχρι να βρουν τι θα αντιγράψουν!Στο ΠΑΣΟΚ πήραν μέχρι και το σλογκαν της Σεγκολεν ¨Δικαιη κοινωνία για μια ισχυρή Γαλλία¨Αντικαταστήστε τη λέξη Γαλλία με Ελλάδα και έχετε τον τίτλο του κυβερνητικού προγράμματος των ελλήνων Σοσιαλιστών! Ε, να μην ξεσαλώσει τώρα η ΝΔ; Σου λέει ο Αβραμόπουλος ...Πώς ο Σαρκοζι μετά απο 12 χρονια Σιρακ βγήκε και παρίστανε τη δύναμη της αλλαγής (ο υπουργος του Σιρακ και αρχηγος του κόμματος που ο Σιράκ ίδρυσε!!!)- ετσι κι εγώ.. Θα διαφοροποιηθώ λίγο απο τον πρωθυπουργό,και όταν έρθει η ’ωρα θα τον διαδεχθω για να φέρω την ανανέωση!! Η νέα μόδα (θυμηθειτε το τους επόμενους μήνες) θα ειναι οι ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Ετσι λέει κέρδισε ο Σαρκοζί. Ελεγε τα πράγματα με το όνομά τους. Δηλαδή; Διαβαζε τις δημοσκοπήσεις, έβλεπε τι ήθελε να ακουσει ο κόσμος (για τους μετανάστες, για τη φορολογία, για τους δημόσιους υπαλλήλους)και τα έλεγε Με ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ! Λέτε να έχει πρόβλημα ο Αβραμόπουλος να κάνει το ίδιο; Η μήπως η Ντόρα; Μια και είπα Ντόρα.. Βάζουμε στοίχημα ότι συντομως θα προσκληθει για διακοπές στα νησιά μας απο την Υπουργό μας ο γάλλος Πρόεδρος; Ετοιμαστειτε λοιπον! Απ εξω θα τον μάθουμε τον Σαρκοζί! Δικο μας παιδί θα γίνει.. Εχει και κάτι ριζες απο τη Θεσσαλονίκη- αίμα μας, αιμα μας!!

ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τρίτη βράδυ με την πανσέληνο, μου είπε ότι θέλει να φύγει.. Ηταν αργά, ειχα πιει, μπήκα στο μπλογκ μου και έγραψα ένα στιχο αγαπημένο του Χρονά.
"Μια κυριακάτικη φωτογραφία μαζί.. Μετά θα μπορούσες να φύγεις.."
Θεωρούσα πως ο χωρισμός ειναι οριστικός - μου έλειπε, αλλά βυθιζόμουν σε μια γλυκεια μελαγχολία που για κάποιο λόγο μου πήγαινε! Οχι, δεν ήμουν έτοιμος να "πάω για άλλα" - αλλά μου άρεσε που έμεινα μονος στο σπιτι την επόμενη μέρα με τα βιβλία μου και τις σκέψεις μου. Δέχτηκα και μια πρόσκληση απο ένα ζευγάρι φίλων για το βράδυ ("Θα έρθω μόνος " είπα με νόημα ). Σήμερα το πρωι πια ξύπνησα έχοντας συνηθίσει την καινούρια κατάσταση. Σηκώθηκα και δε με ένοιαζε αν έκανα θόρυβο, ήπια καφέ , μπήκα στο ιντερνετ και έμεινα μια ώρα σε σάιτ γαλλικών εφημερίδων (με τίποτα δε χωνεύω αυτον τον Σαρκοζι!)- δεν είχα κανέναν να με πιέζει να βγούμε για βόλτα! Μια χαρά ειμαι μέσα - γιατί καθε Σάββατο να τρέχω απο δω κι απο κει?
Και ξαφνικά, στις 3 η ώρα λαμβάνω SMS "ΑΦΟΥ ΗΘΕΛΕΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ?" . Ταράχτηκα. Το μπλογκ ήταν ένα μικρο μυστικο μου - γι αυτο συνηθως έγραφα απο το γραφείο πρωί. Πως το έμαθε? Πώς διάβασε το ποστ? Ενιωσα σα να περπατούσα γυμνος στο δρόμο.. Εγω αντι να στειλω το μήνυμά μου στο αντικειμενο του έρωτά μου(χμ...), το είχα στειλει στο διαδίκτυο. Παραλήπτες ήταν κάποιοι άγνωστοι, που θα ένιωθαν συμπαθεια για τον χωρισμό μου- και όχι ο άμεσα ενδιαφερόμενος! Κάποιος απο τους κοινούς φίλους όμως το σφύριξε! Τώρα όμως που ειδα ότι το διάβασε, οτι το έλαβε το μήνυμα, ένιωσα και άσχημα! Πάτησα απάντηση και έστειλα άδειο sms! Είχα χάσει την ψυχραιμία μου...Το κινητο μου χτύπησε - το σήκωσα. "Λοιπον?" με ρώτησε. Ηρθε σπίτι και κάναμε τον καλύτερο έρωτα που κάναμε ποτέ.. "Δε θα πάμε πουθενά" έθεσα όρο. "Να μεινουμε μέσα - ήρεμα και γλυκά στον καναπέ. Με καταπίεζες με αυτη τη μανία για βόλτα συνέχεια"
Ε, δε μπορούσε να πάει χαμένος ο χωρισμός της Τρίτης. Ας αλλάξει και κάτι! "Οκ μικρέ - ο,τι θέλεις εσύ" μου είπε και με φίλησε όπως ξέρει να φιλά ("σ ολα τ' άλλα ειναι κωλόπαιδο")- "Κι αυριο πάλι θα γίνει το δικο σου χατήρι. Θα ξυπνήσουμε και θα πάμε μια μεγάλη βόλτα .Να βγάλουμε εκεινη τη φωτογραφία που θέλεις!"

Friday, May 4, 2007

MΕΛΙΝΑ


Eιχε ζέστη σήμερα κι είπα να κάνω περίπατο στο Λυκαβηττό. Η βόλτα μ’ εφερε μπροστά στο σπίτι της Μελίνας στην Αθηναίων Εφήβων. Και θυμήθηκα..
Χάρη στη φίλη μου την Αννα (που αργότερα παιζαμε μαζί στη θεατρική ομάδα του σχολείου) τρέχαμε στα θέατρα από τα πρώτα χρόνια του γυμνασίου! Κι έτσι είχα την τύχη να δω τη Μελίνα να παίζει Αλεξάντρα ντε Λάγκο με τον Φέρτη σε σκηνοθεσία Ντασεν το 80 ή το 81. Και μαγέυτηκα! Σας λέω πως στη σκηνή που μιλάει για την τεχνική του ¨γκρο πλαν¨ ( και τι σημαίνει αυτό για μια γυναίκα που γερνάει..) , η Τζεραλντιν Πέητζ που έπαιξε το ρόλο στο σινεμά δε μπορεί να συγκριθει μαζί της!
Η Μελίνα ήταν μια εξαιρετική ηθοποιός – τουλάχιστον σε κάποιους ρόλους…
Σήμερα που έχει περάσει στο κατεστημένο των εθνικών κεφαλαίων που κέρδισαν τον αιώνιο σεβασμό, δύσκολα πιστεύει κανεις πόσο επιφυλακτικός ήταν κάποτε μαζί της ο κόσμος. Την αναγνώριζαν ως ηθοποιο ισως., αλλά δεν αποδέχονταν καθόλου εύκολα την προσωπικοτητά της. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το 81 την αποκαλούσε ειρωνικά ϋπουργό Πολιτισμού άνευ Επιστημών και η Αριστερά την θεωρούσε αφελή ! Δεν ήταν λίγοι αυτοι που στις ιδιωτικές κουβέντες τους την έλεγαν ¨πουτάνα¨! Αναφέρονταν βέβαια στην ερωτική της ζωή – γιατί για πλούσιους γάμους συμφέροντος δεν μπορούσαν να την κατηγορήσουν! Η αντισυμβατικοτητα και το πάθος της δεν ταίριαζαν και τόσο στην ελληνική κοινωνία. Θυμάμαι γνωστους μου να με κοιτάνε με απορία όταν την υποστήριζα. Δεν ήταν στα μάτια τους αρκετά ¨σοβαρή΄- πολύ περισσότερο που ήθελε να είναι πολιτικός!
Το 89 τη συνάντησα στη Βουλή. Εβγαινα από την αιθουσα της Βιβλιοθήκης, όπου έψαχνα κάτι για μια εργασία μου. Την χαιρέτησα από μακριά κι εκείνη ήρθε κοντά μου και μου έδωσε το χέρι της. Εδειξε να ενδιαφέρεται για το θέμα της εργασίας μου και μου προτεινε να την πάρω τηλέφωνο και να περάσω από το σπίτι της αν ήθελα ¨καμιά μέρα¨! Δεν το έκανα βέβαια..
Με τα χρόνια κέρδισε τον κόσμο . Και στη χώρα που ο Χριστόδουλος έχει 60% ποσοστό δημοφιλίας και οι ιδέες και η στάση ζωής του επικροτούνται από την πλειοψηφία , εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν στην κηδεία της (την πιο μεγάλη κηδεία – όπως είχε προβλέψει!).
Κοίταζα σήμερα το πρωί το σπίτι που δεν επισκέφτηκα ποτέ. Δείχνει την κόπωση που φέρνει ο χρόνος- κι ας μην είναι παλιό. Τα χρώματα ξέβαψαν και κανεις δε φαίνεται να φροντίζει αρκετά τα μεγάλα φυτά. Γύρισα στο σπίτι κι έβαλα το σι ντι με το Athenes ma ville, που είχε ερμηνεύσει τοσο ωραία.
Ημουν δεκαοχτώ όταν το πρωτοάκουσα… που να πάρει!